“Samen kom je verder dan alleen” – Hans Linders over de nieuwe koers van ConForte

De wereld van zorg en welzijn staat onder grote druk. Toenemende personeelstekorten, een groeiende en complexere zorgvraag en een versnipperd zorglandschap maken dat de bestaande werkwijzen niet langer volstaan. In deze context heeft ConForte, het samenwerkingsverband voor ouderenzorg in de regio Rotterdam, een nieuwe strategische samenwerkingsagenda ontwikkeld. Deze agenda markeert een duidelijke koerswijziging en meer gerichte focus. Hans Linders, ad interim directeur van ConForte, vertelt over het belang van deze vernieuwing en de stappen die zijn gezet.

Volgens Linders is de urgentie om anders samen te werken de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. De noodzaak om gezamenlijke vraagstukken collectief op te pakken is gegroeid. Niet de vrijblijvendheid van overleg moet centraal staan, maar het boeken van concreet resultaat. In de nieuwe koers hebben de 13 bij ConForte aangesloten instellingen zich verbonden aan samenwerking opzes strategische thema’s, zoals digitalisering, eerste lijnsvisie, wonen en werkgeverschap. Samenwerking zal op de thema’s in verschillende samenstelling plaats vinden, met de mogelijkheid van het vervullen van een voortrekkersrol maar ook om in een later stadium aan te haken op een thema. Dat maakt het voor iedere instelling behapbaar en op die manier kan ook prioriteitstelling plaats vinden. De governance van ConForte is aangepast aan de strategische ontwikkelagenda, waarbij per thema gericht gestuurd en ontwikkeld kan worden en helderheid in de vele initiatieven en netwerken aangebracht wordt. Rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn opnieuw gedefinieerd.

De totstandkoming van de agenda was een zorgvuldig proces. Gedurende een half jaar is met bestuurders, medewerkers en externe partners intensief gewerkt aan een gedragen verhaal. Dit gebeurde in vijf algemene ledenvergaderingen, met drie parallelle werkstromen: bestuurlijk, vanuit externe partners en intern binnen de ConForte-organisaties. Door deze brede aanpak is een genuanceerde en gedragen visie ontstaan, die zowel van binnenuit als van buitenaf wordt herkend en ondersteund. De leden hebben daarnaast ook een aantal leidende principes met elkaar geformuleerd, noem het een set van gedragsregels die helpend zijn bij het nemen van gezamenlijke beslissingen. Dat gaat meer over de ‘zachte’ kant van samenwerken: hoe ga je met elkaar om en hoe creëer je met elkaar vertrouwen. Misschien is dit stiekem wel de grootste winst van het proces van het afgelopen half jaar, aldus Linders.

De nieuwe koers heeft ook gevolgen voor zowel medewerkers als cliënten. Door meer focus en doelgerichte inzet kunnen we nóg betere resultaten voor cliënten realiseren, wat uiteindelijk leidt tot een hogere kwaliteit van zorg voor de oudere Rotterdammer. Medewerkers van de verschillende instellingen zullen vaker met elkaar samenwerken en de verbinding zoeken. Ook het bureau van ConForte ontwikkelt mee in deze richting. Een gerichte uitbreiding van het bureau versterkt de ondersteuning van bestuurders en medewerkers en maakt deze toekomstbestendiger.
Tegelijkertijd zijn er nog voldoende uitdagingen. Vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel zijn essentiële voorwaarden voor succes. In de samenwerking is afgesproken dat er regelmatig geëvalueerd wordt, zowel intern als extern. Door elkaar aan te spreken op gemaakte afspraken, vastgelegde rollen en de naleving van de gezamenlijke principes, wordt gewerkt aan een duurzame cultuur van resultaatgericht maar ook met veel plezier en enthousiasme samenwerken.

Hans Linders benadrukt tot slot het belang van betrokkenheid en eigenaarschap. ConForte wil geen koepel van overlegstructuren zijn, maar een netwerk dat het verschil maakt. De toekomst van de ouderenzorg in Rotterdam vraagt om keuzes, samenwerking op basis van gezamenlijke belangen en het durven loslaten van oude patronen. Alleen zo kunnen de deelnemende organisaties samen bouwen aan toegankelijke en toekomstbestendige zorg.