
R-ICM als motor voor verandering: samen bouwen aan toekomstbestendige zorg in de regio
Samen zorgen voor morgen – nu echt van start
Met de goedkeuring van de Snelle Toets in november 2024 werd een belangrijke mijlpaal bereikt voor het Regionaal Integraal Capaciteitsmanagement (R-ICM) in de regio Rotterdam, Capelle en Krimpen. Volgens Sasha van Beijsterveld, programmamanager R-ICM, betekende dit niet alleen een formeel moment van erkenning, maar ook de start van een intensieve en veelbelovende fase van samenwerking en transformatie. “Deze goedkeuring onderstreepte dat onze regio klaar was voor verandering. Het stelde ons in staat én verplichtte ons om samen te werken aan een toekomstbestendige zorginfrastructuur ”
Wat R-ICM is en waarom het nodig is
R-ICM draait om het beter op elkaar afstemmen van vraag en aanbod in de zorg en het sociaal domein. De druk op de zorg neemt al jaren toe, mede door vergrijzing, personeelstekorten en de versnippering van zorg over verschillende domeinen en wetten. “De regio Rijnmond loopt tegen capaciteitsknelpunten aan,” legt Sasha uit. “Er zijn verkeerde beddagen, wachttijden, en leegstand naast overbelasting. Dat vraagt om een overkoepelende, integrale aanpak.”
R-ICM brengt verschillende zorg- en welzijnspartijen samen in een gezamenlijke, data-gedreven planningsorganisatie. Het doel: domeinoverstijgend samenwerken aan inzicht, sturing en flexibiliteit in zorgcapaciteit – en uiteindelijk zorgen dat bewoners op tijd de juiste zorg op de juiste plek krijgen.
Een lerend netwerk en een regionaal transformatieplan
R-ICM is een breed programma dat alle domeinen raakt: van ziekenhuizen en huisartsen tot GGZ, jeugdzorg en VVT. Deze diversiteit maakt de aanpak complex, maar ook krachtig. “Iedere sector heeft zijn eigen dynamiek en uitdagingen. Daarom werken we gefaseerd én in co-creatie,” vertelt Sasha. Zo is er een lerend netwerk gestart waarin vertegenwoordigers van alle domeinen gezamenlijk thema’s uitdiepen, knelpunten benoemen en actiegerichte oplossingen ontwikkelen.
Parallel hieraan wordt – in samenwerking met adviesbureau IG&H – gebouwd aan een gedragen regionaal transformatieplan. “Het is essentieel dat dit plan van iedereen is. Alleen dan krijgen we de beweging die nodig is om écht het verschil te maken.” Inmiddels is de eerste conceptversie van het plan gereed, en is op 20 mei fase 3 officieel van start gegaan: de stap naar implementatie, validatie en regionale verankering.
De rol van data als fundament
Een stevige datagrondslag is cruciaal voor succes. Maarten Wittop-Koning van Rijnmondnet helpt ons verkennen hoe data slim en veilig ontsloten kan worden om capaciteit inzichtelijk te maken. “Data helpt ons om te zien waar de druk zit, waar ruimte is, en waar slimme verschuivingen mogelijk zijn. Dat is onmisbaar voor een goede regievoering.”
Wat dit betekent voor zorgprofessionals en cliënten
De directe impact zal stap voor stap zichtbaar worden. “In eerste instantie gaat het om beter inzicht, meer overzicht en betere samenwerking. Maar op termijn betekent dit dat we de capaciteit echt gaan aanpassen naar de vraag – en dat merkt de cliënt.”
Persoonlijke drijfveer
“Ik geloof in samenwerking als sleutel voor duurzame verandering. Juist in een complexe regio als deze is het van belang dat we als partners de schotten durven weghalen. Het is bijzonder om daaraan te mogen bijdragen – en ik kijk ernaar uit om dit samen met alle betrokkenen verder vorm te geven. De komende maanden staan in het teken van verdieping en besluitvorming . R-ICM vraagt om vertrouwen, durf en continue afstemming – maar biedt ook een unieke kans om samen de zorg van morgen beter te organiseren.”