Reablement in de praktijk: vertrouwen, verandering en verbinding

Interview met Anneloes Vlasblom, transitiemanager bij ConForte

De ouderenzorg staat voor grote veranderingen. Binnen ConForte werken aangesloten zorgorganisaties daarom samen aan een toekomstbestendige aanpak. Reablement speelt hierin een rol. Anneloes Vlasblom, transitiemanager bij ConForte, vertelt waarom.

“Reablement is een uitnodiging om anders te denken én te doen”

Als transitiemanager werkt Anneloes aan het versterken van de samenwerking tussen zorgorganisaties in de regio Rotterdam, Capelle en Krimpen aan den IJssel. “We hebben een duidelijke maatschappelijke opdracht: passende zorg bieden aan de meest kwetsbaren in onze samenleving,” vertelt ze. “Dat vraagt om meer dan praten – het gaat om daadwerkelijk anders organiseren en uitvoeren.”

Reablement is hierbij geen losstaand project, maar een gedachtegoeddie diep verweven is met de transitieagenda van ConForte. “Voor mij persoonlijk gaat Reablement over vertrouwen,” zegt Anneloes. “Vertrouwen in mensen – dat zeregie kunnen houden over hun leven, ondanks beperkingen. En vertrouwen in professionals, dat zij de ruimte geven om cliënten te activeren en ondersteunen bij wat zij zelf (weer) kunnen.”

Waarom Reablement? Omdat de context van ouderenzorg snel verandert

De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Ouderen blijven langer thuis wonen, zorgvragen worden complexer en de druk op de zorgneemt toe. Tegelijkertijd groeit het besef dat zorg niet altijd gaat over overnemen, maar juist over versterken: wat kan iemand nog wél? Reablement biedt hierop een krachtig antwoord. Het helpt ons niet alleen om anders te kijken naar wat goede zorg is, maar ook om die zorg op een duurzame manier te organiseren – dicht bij wat mensen belangrijk vinden.

Van visie naar praktijk

In de regio zijn inmiddels verschillende organisaties actief met Reablement aan de slag. Sommige zijn al gestart met het meenemen van bestuur en directie in het gedachtegoed – een belangrijke stap voor structurele verandering. Op andere plekken ontstaan vernieuwende initiatieven, waarbij het zorgproces wordt herzien met meer aandacht voor eigen regie en het activeren van cliënten.

“We zien dit echt als een lerend proces,” benadrukt Anneloes. “We ontwikkelen samen, leren van elkaar en leiden professionals op vanuit de praktijk.”

Samen sterker

De transformatie naar Reablement lukt alleen met elkaar. “We werken intensief samen met de gemeente Rotterdam, het zorgkantoor Zilveren Kruis en Reablement Nederland. Ook kijken we naar inspirerende voorbeelden in andere regio’s,” aldus Anneloes. “Want niemand kan deze beweging alleen maken – het is een gezamenlijke opgave.”